Panthera Africa bevindt zich in de Western Cape in Zuid-Afrika en is een toevluchtsoord voor grote katachtigen, andere dieren en mensen. Zij bieden een veilige en bloeiende thuis voor grote katachtigen die in gevangenschap zijn geboren. Daarnaast creëren zij bewustzijn over het ethisch en holistisch behandelen van dieren.
Een van de grootste doelen van Panthera Africa is om een educatief platform te zijn waarbij zij bewustzijn creëren over de condities waar grote katachtigen in gevangenschap mee te maken krijgen, en hoe dierenwelzijn en de verrijking van dieren een belangrijke rol spelen in het geven van het best mogelijke leven aan dieren in gevangenschap. Zij zijn een waar toevluchtsoord waar geen direct menselijk contact is met de dieren. Zij fokken geen dieren, noch ruilen zij dieren. Zij zijn de “blauwdruk” van hoe een non-profit toevluchtsoord - gefocust op dierenwelzijn - zelfvoorzienend kan worden, en met het doel om fokkerijen te veranderen in duurzame, ethische projecten.
Waarom Panthera Africa?
Ik heb Panthera Africa zelf bezocht tijdens een recente reis naar Zuid-Afrika. Alles staat in teken van de dieren, die geweldig worden behandeld na de start van een leven in gevangenschap waarbij de uitkomst alleen maar negatief zou zijn. Deze dieren zijn weggehaald uit situaties waarbij geld verdienen en winst hoger staan dan dierenwelzijn. Het gaat om plaatsen die toeristen proberen aan te trekken met activiteiten zoals “cub petting”, waarbij dieren zoals leeuwen al een dag na hun geboorte bij hun moeder worden weggehaald, om daarna door honderden toeristen te worden vastgehouden tijdens hun jonge leven. Als ze ouder worden, wordt hen “aangeleerd” om mee te gaan wandelen met toeristen, het zogenaamde “walking with lions”. De “farms” die deze activiteiten aanbieden zijn in de meeste gevallen vaak ook fokkerijen, zogenaamde “breeding farms”. Een onverantwoord aantal nestjes achter elkaar en dieren die vaak in zeer slechte omstandigheden worden gehouden. Wanneer de dieren te oud worden voor interactie met toeristen worden ze vaak doorverkocht voor “canned hunting”, het jagen op bv. leeuwen in een gesloten gebied, waarbij de leeuw – die alleen maar mensen gewend is vanaf zijn geboorte – niet kan ontsnappen en ook niet weet hoe zich te verdedigen. Als de dieren niet “jagenswaardig” zijn (doordat ze bijvoorbeeld geen grote manen hebben), worden ze doorverkocht voor de “bone trade”, waarbij men in Azië grote klant is voor de botten van leeuwen, tijgers, etc. voor hun zogenaamde geneeskundige krachten.
De dieren die verblijven bij Panthera Africa zijn allemaal weggehaald uit dit soort situaties. Helaas kunnen zij niet worden vrijgelaten in het wild, daar zij door de mens zijn grootgebracht en in het wild niet zouden kunnen overleven. Om mensen op de hoogte te brengen van de vreselijke praktijken die dit soort “farms” in stand houden om (vaak niet op de hoogte zijnde) toeristen aan te trekken, en om inkomsten te genereren voor het eten, onderhoud en de dierenartskosten van de dieren, laten zij in kleine groepjes mensen toe om hen te bezoeken. Zij geven hierbij een educatieve tour met de geschiedenis van hun dieren, en ze schetsen een beeld van de situatie van leeuwen en andere grote katachtigen in Zuid-Afrika momenteel. Panthera Africa is een geregistreerde, non-profit organisatie en is dus afhankelijk van de inkomsten van hun bezoekers.
Door de huidige Covid-19 crisis ziet Panthera Africa hun inkomsten drastisch dalen. Er zijn momenteel geen inkomsten uit bezoeken en ook de vrijwilligers – die voornamelijk uit het buitenland komen – zijn niet in staat om te komen helpen wegens het sluiten van de grenzen. Op dit moment zorgt Panthera Africa voor 28 dieren (leeuwen, tijgers, luipaarden, caracals, …) waarbij zij nood hebben aan geld voor eten, verrijkingsspeeltjes zoals ballen en voor eventuele dierenartskosten.
Om hen hierbij te steunen heb ik armbandjes ontworpen waarbij per aankoop €10 naar Panthera Africa gaat. De armbandjes zijn allemaal one size en op elastiek geregen (17cm omtrek). De kraaltjes komen uit Zuid-Afrika en het bedeltje is van sterling zilver (.925). Op het bedeltje staat de afbeelding van een leeuw. Deze zijn met de hand op elk bedeltje geslagen, dus kleine verschillen kunnen aanwezig zijn en maken het armbandje uniek. Je ontvangt het armbandje in een mooi stoffen, fairtrade bewaarzakje en je krijgt er eveneens een klein zilverpoetsdoekje bij.
Momenteel zijn er slechts 10 armbandjes beschikbaar, snel zijn is dus de boodschap!
Hopelijk kan ik dankzij jullie zo snel mogelijk een mooi bedrag van €100 in totaal aan Panthera Africa overmaken, een bedrag dat hen helpt om alle prachtige dieren op het terrein de best mogelijke verzorging te geven.
Alvast heel erg bedankt voor jouw steun!
Wendy
Voor meer informatie, neem zeker een kijkje op de website van Panthera Africa www.pantheraafrica.com